Свјетски дан срца – 29.09.2022. године

Свјетски дан срца обиљежава се сваке године 29. рујна/ септембра с циљем подизања свијести грађана о учесталости оболијевања и умирања од кардиоваскуларних болести у свијету. Кардиоваскуларне болести  први су узрочник смрти у читавом свијету, јер годишње умире преко 18 милијуна људи.

Свјетска кардиолошка федерација ове године путем слогана “КОРИСТИ СРЦЕ ЗА СВАКО СРЦЕ” жели указати на битност сваке особе у превенцији кардиоваскуларних болести. Поруке које се упућују на Свјетски дан срца требају доћи до што већег броја људи како би се заједнички усмјерили на постизању кардиоваскуларног здравља за свако срце.

  • Користи срце за човјечанство

Приступ дијагностици и лијечењу кардиоваскуларних болести нажалост генерира неједнакост широм свијета. Преко 75% смртних случајева од кардиоваскуларних болести јавља се у земљама с ниским и средњим приходима. Укључењем у глобалне догађаје као што је између осталог и Свјетски дан срца, али и локалне активности, подижемо свијест о овом проблему и помажемо да се унаприједи кардиоваскуларно здравље читавог човјечанства.

  • Користи срце за околиш

Загађење зрака одговорно је за 25% свих смртних случајева од кардиоваскуларних болести, узимајући 7 милијуна живота сваке године. Непосредне акције, попут ходања или вожње бицикла умјесто путовања аутомобилом, или дугорочнији напори као што је подршка законодавству о чистом зраку, могу допринијети здравијем околишу.

  • Користи срце за себе

Психолошки стрес може удвостручити ризик од срчаног удара. Вјежбање, позитивне мисли и довољно квалитетног сна могу помоћи у смањењу нивоа стреса. Правилним механизмима суочавања са стресом и посљедично лошим навикама изазваним стресом (пушење, злоупотреба алкохола, прекомјерна конзумација хране нарочито угљених хидрата и шећера) можемо значајно побољшати здравље нашег срца.

Свјетска здравствена организација дала је седам напутака за здрав, квалитетан и дуг живот:

  1. редовито спавајте 7-8- сати,
  2. редовито се бавите тјелесном активношћу (најмање 30 минута на дан),
  3. редовито доручкујте,
  4. једите разборито; храна нека не буде с одвише енергије, масноћа и соли, а нека у њој буде више поврћа и воћа,
  5. избјегавајте узимати храну између оброка и одржавајте пожељну тјелесну тежину,
  6. никада не пушите цигарете,
  7. алкохол узимајте умјерено или га посве избјегавајте.

У листи здравствених услуга које се финанцирају средствима федералног фонда солидарности садржане су услуге из подручја кардиологије и кардиокирургије, док Завод здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ настоји осигурати једнак приступ услугама свим осигураницима с подручја Федерације БиХ.

У наставку доносимо догађај организиран од стране Удружења кардиолога у БиХ поводом обиљежавања Свјетског дана срца. Том приликом Удружење кардиолога у БиХ, дана 29.09.2022. године, испред “Куће срца” (Штросмајерова бр. 6) организира контролу ипопротеина ниске густоће (ЛДЛ), бесплатно за грађане. ЛДЛ представља маркер  кардиоваскуларног ризика, те као такав је јако важан у сегменту стратификације ризика од кардиоваскуларног инцидента, те представља маркер на који се мора терапеутски дјеловати.

Такођер, чланови Удружења, ће грађанима представити мјере предложене од стране  удружења за чување здравља, контролирати крвни притисак грађанима, те их савјетовати о начину узимања лијекова, као и о важности превентивних, нефармаколошких, мјера у свакодневном животу појединца.

Сама контрола ЛДЛ-а ће се радити у временском интервалу од 8 до 12 сати. Од 12 сати ће бити организирана и предавања за здравствене раднике, која ће  садржавати актуалне теме из домена превентивне кардиологије.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin