Свјетски дан менталног здравља- 10. октобар/листопад

“Дајмо приоритет менталном здрављу и благостању за све”

 

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. листопада/октобра 2022. године на тему “Дајмо приоритет менталном здрављу и благостању за све”.

Док је пандемија имала утјецај и наставља да утјече на наше ментално здравље, могућност поновног повезивања кроз Свјетски дан менталног здравља 2022. пружит ће нам прилику да поново ојачамо наше напоре у заштити и побољшању менталног здравља.

Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање; а већ прије пандемије 2019. године процјењује се да је свака осма особа у свијету живјела с менталним поремећајем. Истовремено, услуге, вјештине и финансијска средства доступна за ментално здравље су у недостатку и далеко су испод онога што је потребно, посебно у земљама са ниским и средњим приходима. Пандемија ЦОВИД-19 створила је глобалну кризу за ментално здравље, подстичући краткорочне и дугорочне стресове и поткопавајући ментално здравље милијуна људи.

Свјетска здравствена организација поручује да морамо продубити вриједност и посвећеност коју дајемо менталном здрављу као појединци, заједнице и владе и ускладити ту вриједност с већом посвећеношћу, ангажманом и улагањем свих судионика, у свим секторима. Морамо ојачати бригу о менталном здрављу тако да се пуни спектар потреба менталног здравља задовољи кроз мрежу приступачних и квалитетних услуга и подршке у заједници.

Свјетска здравствена организација ће радити с партнерима на покретању кампање на тему да ментално здравље и добробит за све постану глобални приоритет. Ово ће бити прилика да се људи с менталним здравственим проблемима, заговорници, владе, послодавци, запослени и други судионици окупе како би препознали напредак у овој области и да гласно говоре о томе шта требамо учинити како бисмо осигурали да ментално здравље и добробит постане глобални приоритет за све.

 

Извор: World Mental Health Day 2022 (who.int)

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin