Svjetski dan srca – 29.09.2022. godine

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna/ septembra s ciljem podizanja svijesti građana o učestalosti obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti u svijetu. Kardiovaskularne bolesti  prvi su uzročnik smrti u čitavom svijetu, jer godišnje umire preko 18 milijuna ljudi.

Svjetska kardiološka federacija ove godine putem slogana “KORISTI SRCE ZA SVAKO SRCE” želi ukazati na bitnost svake osobe u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Poruke koje se upućuju na Svjetski dan srca trebaju doći do što većeg broja ljudi kako bi se zajednički usmjerili na postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svako srce.

  • Koristi srce za čovječanstvo

Pristup dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti nažalost generira nejednakost širom svijeta. Preko 75% smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti javlja se u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Uključenjem u globalne događaje kao što je između ostalog i Svjetski dan srca, ali i lokalne aktivnosti, podižemo svijest o ovom problemu i pomažemo da se unaprijedi kardiovaskularno zdravlje čitavog čovječanstva.

  • Koristi srce za okoliš

Zagađenje zraka odgovorno je za 25% svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti, uzimajući 7 milijuna života svake godine. Neposredne akcije, poput hodanja ili vožnje bicikla umjesto putovanja automobilom, ili dugoročniji napori kao što je podrška zakonodavstvu o čistom zraku, mogu doprinijeti zdravijem okolišu.

  • Koristi srce za sebe

Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, pozitivne misli i dovoljno kvalitetnog sna mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa. Pravilnim mehanizmima suočavanja sa stresom i posljedično lošim navikama izazvanim stresom (pušenje, zloupotreba alkohola, prekomjerna konzumacija hrane naročito ugljenih hidrata i šećera) možemo značajno poboljšati zdravlje našeg srca.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je sedam naputaka za zdrav, kvalitetan i dug život:

  1. redovito spavajte 7-8- sati,
  2. redovito se bavite tjelesnom aktivnošću (najmanje 30 minuta na dan),
  3. redovito doručkujte,
  4. jedite razborito; hrana neka ne bude s odviše energije, masnoća i soli, a neka u njoj bude više povrća i voća,
  5. izbjegavajte uzimati hranu između obroka i održavajte poželjnu tjelesnu težinu,
  6. nikada ne pušite cigarete,
  7. alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte.

U listi zdravstvenih usluga koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti sadržane su usluge iz područja kardiologije i kardiokirurgije, dok Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH nastoji osigurati jednak pristup uslugama svim osiguranicima s područja Federacije BiH.

U nastavku donosimo događaj organiziran od strane Udruženja kardiologa u BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana srca. Tom prilikom Udruženje kardiologa u BiH, dana 29.09.2022. godine, ispred “Kuće srca” (Štrosmajerova br. 6) organizira kontrolu ipoproteina niske gustoće (LDL), besplatno za građane. LDL predstavlja marker  kardiovaskularnog rizika, te kao takav je jako važan u segmentu stratifikacije rizika od kardiovaskularnog incidenta, te predstavlja marker na koji se mora terapeutski djelovati.

Također, članovi Udruženja, će građanima predstaviti mjere predložene od strane  udruženja za čuvanje zdravlja, kontrolirati krvni pritisak građanima, te ih savjetovati o načinu uzimanja lijekova, kao i o važnosti preventivnih, nefarmakoloških, mjera u svakodnevnom životu pojedinca.

Sama kontrola LDL-a će se raditi u vremenskom intervalu od 8 do 12 sati. Od 12 sati će biti organizirana i predavanja za zdravstvene radnike, koja će  sadržavati aktualne teme iz domena preventivne kardiologije.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin