Свјетски дан добровољних дароватеља крви

Свјетски дан добровољних дароватеља крви

Свјетски дан добровољних дароватеља крви обиљежава се 14. липња/ јуна сваке године још од 2004. године, кад је на скупштини Свјетске здравствене организације усвојена резолуција о успостави обиљежавања тог дана.

За 2022. годину слоган Свјетског дана дароватеља крви гласи: „Давање крви је чин солидарности. Придружите се напорима и спасите животе”.

Овај дан обиљежавања осмишљен је са сљедећим циљевима: промицање глобалне свијести о потреби за сигурном крвљу и крвним приправцима за трансфузију; наглашавање кључног доприноса добровољних, неплаћених дароватеља крви националним здравственим суставима; подршка националним службама за трансфузију крви, организацијама дароватеља крви и другим невладиним организацијама у јачању и ширењу програма добровољног даровања крви.

Како би се осигурало да сви којима је потребна трансфузија имају приступ сигурној крви, све земље требају добровољне, неплаћене дариватеље крви који редовито дају крв. Учинковит програм дароватеља крви, карактеризиран широким и активним суд‌јеловањем становништва, кључан је у задовољавању потребе за трансфузијом крви тијеком мирног времена, као и тијеком хитних случајева или катастрофа.

Иако потицајна друштвена и културна атмосфера са снажном солидарношћу олакшава развој учинковитог програма дароватеља крви, опће је познато и да чин даривања крви доприноси стварању друштвених веза и изградњи уједињене заједнице.

У ФБиХ се крв може даровати на организираним акцијама даровања крви у трансфузијској установи (Федерални завод за трансфузијску медицину) или у организацији добровољних удруга / организација.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin