Свјетски дан мултипле склерозе

Свјетски дан мултипле склерозе обиљежен је одржавањем Округлог стола под називом „Терапијске опције у третману мултипле склерозе“ у организацији Удружења особа са мултипле склерозом Кантона Сарајево.

 

Поздравне ријечи упутио је предсједник Удружења Гордан Музуровић, а стручна предавања одржале су: проф.др. Енра Суљић, проф.др.мед.сци Аида Шехановић и доц.др.мед.сци. Наташа Пејановић-Шкобић.

Од 2009. године се на иницијативу организације МСИФ (енгл. Мултипле Сцлеросис Интернатионал Федератион) у свијету обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе. Свјетски дан МС-а службено се обиљежава 30. свибња. Циљ одржавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународној разини који суд‌јеловањем у догађајима и активностима подиже свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему. Окупља глобалну МС заједницу како би подијелила приче, подигла свијест и водила кампању са свима који су погођени мултиплом склерозом.

Мултипла склероза је најчешћа аутоимуна демијелинизацијска упална болест средишњег живчаног сустава (мозга и леђне, тј. краљежничне мождине). Претежно је то болест младих особа, а код већине се болесника знаци болести јављају између 20. и 45. године живота, ријетко прије 15. и након 55. године. Жене оболијевају двапут чешће од мушкараца.

У МС-у губитак мијелина утјече на начин на који живци проводе електричне импулсе до и из мозга. Симптоми могу укључивати замагљен вид, слабе удове, трнце, нестабилност, проблеме с памћењем и умор. Не постоји лијек који може излијечити МС, али доступни су третмани који могу измијенити тијек болести.

Обољелим од мултипле склерозе у Федерацији БиХ, Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, у оквиру својих надлежности, омогућава финанцирање и набавку лијекова за лијечење МС-а.

Тренутно је омогућено лијечење за 626 пацијената на подручју ФБиХ, а ZZOiR ФБиХ континуирано настоји омогућити финанцијска средства за обољеле на листи чекања.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin