Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi

Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi

Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi obilježava se 14. lipnja/ juna svake godine još od 2004. godine, kad je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije usvojena rezolucija o uspostavi obilježavanja tog dana.

Za 2022. godinu slogan Svjetskog dana darovatelja krvi glasi: „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”.

Ovaj dan obilježavanja osmišljen je sa sljedećim ciljevima: promicanje globalne svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima za transfuziju; naglašavanje ključnog doprinosa dobrovoljnih, neplaćenih darovatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima; podrška nacionalnim službama za transfuziju krvi, organizacijama darovatelja krvi i drugim nevladinim organizacijama u jačanju i širenju programa dobrovoljnog darovanja krvi.

Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darovatelja krvi, karakteriziran širokim i aktivnim sudjelovanjem stanovništva, ključan je u zadovoljavanju potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa.

Iako poticajna društvena i kulturna atmosfera sa snažnom solidarnošću olakšava razvoj učinkovitog programa darovatelja krvi, opće je poznato i da čin darivanja krvi doprinosi stvaranju društvenih veza i izgradnji ujedinjene zajednice.

U FBiH se krv može darovati na organiziranim akcijama darovanja krvi u transfuzijskoj ustanovi (Federalni zavod za transfuzijsku medicinu) ili u organizaciji dobrovoljnih udruga / organizacija.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin