МЕЂУНАРОДНИ ДАН Д‌ЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД РАКА 15. ФЕБРУАРА

Рак је један од главних узрока смрти д‌јеце и адолесцената, а други највећи узрок смрти у доби од 5 до 14 година. Најчешћи типови рака у д‌јечјој доби укључују леукемију, карцином мозга, неуробластом и Wilms тумор. За разлику од неких карцинома код одраслих, карциноми у д‌јетињству нису повезани с начином живота и опћенито се не могу спријечити или идентифицирати пробиром. Добра вијест је да се већина карцинома у д‌јетињству може излијечити доступним лијековима и другим облицима лијечења, попут операције и радиотерапије.

Врло је важно болест открити у што ранијем стадију и препознати упозоравајуће знаке код д‌јеце као што су: бљедило, модрице или крварење, чворићи или отеклине- посебно ако су безболни и без пратеће температуре или неких других знакова инфекције, необјашњив губитак на тежини или грозница, дуготрајан кашаљ или кратак дах, ноћно знојење, промјене у пред‌јелу очију- бијеле мрље у оку, изненадно разроко гледање, сљепоћа, модрице, испупченост очне јабучице, отеклине у пред‌јелу трбуха, на глави или врату, у удовима, тестисима, жлијездама, главобоља, посебно ако је јака и дуготрајна, повраћање (нарочито рано ујутро или уз погоршање тијеком дана), болови у костима, зглобовима, леђима, пријеломи, отеклине настале без ударца или без знакова инфекције.

Недостатак дијагнозе, погрешна дијагноза или одгођена дијагноза, препреке приступу здравственој заштити и одговарајућој њези те одустајање од третмана, разлози су ниске стопе преживљавања.

Међународни дан д‌јеце обољеле од рака глобална је кампања с циљем подизања свијести о раку у д‌јечјој доби и изражавања подршке д‌јеци и адолесцентима обољелима од рака, преживјелима и њиховим обитељима. Овај догађај покренула је 2002. године организација Childhood Цанцер Интернатионал, коју чини глобална мрежа 183 родитељске организације, удруге преживјелих од рака у д‌јетињству, групе за подршку раку у д‌јетињству и друштва за борбу против рака, у више од 94 земље, на 5 континената. Основна права за сву д‌јецу с дијагнозом рака укључују: право на рану и правилну дијагнозу, право на приступ есенцијалним лијековима који спашавају живот, право на одговарајуће и квалитетно лијечење, те право на даљњу скрб, услуге и одрживе могућности за живот за преживјеле.

Свјетска иницијатива за борбу против рака у д‌јетињству има за циљ елиминирати сву бол и патњу д‌јеце која се боре против рака и постићи најмање 60% преживљавања за сву д‌јецу с дијагнозом рака диљем свијета до 2030. године, чиме би се спасило преко милијун д‌јечјих живота тијеком сљедећег десетљећа.

У периоду од три године (2024-2026), кампања организације Childhood Цанцер Интернатионал креће на трансформативно путовање, усредоточено на разумијевање и рјешавање изазова с којима се суочавају пацијенти с раком у д‌јетињству, његоватељи, преживјели и здравствени радници широм свијета. Кампања је осмишљена како би напредовала кроз различите фазе, од којих свака доприноси свеобухватном наративу који се развија с временом.

„Откривање изазова“ је мото 2024. године и фокус је на подизању свијести о различитим изазовима и искуствима неједнакости широм свијета.

Федералним фондом солидарности пацијентима с подручја Федерације БиХ осигурано је финансирање лијечења различитих врста рака код д‌јеце, као и услуге лијечења обољења из д‌јечје онкологије у иностранству.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin