Директори фондова здравственог осигурања о заједничкој иницијативи разговарали са Тегелтијом

Директори фондова здравственог осигурања Федерације БиХ, Републике Српске и Дистрикта Брчко разговарали су са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Зораном Тегелтијом о заједничкој иницијативи која се односи на укидање/смањење или поврат ПДВ-а на лијекове.

Наиме, ову иницијативу фондова је недавно разматрало Вијеће министара БиХ, те је просљеђена Управи за индиректно опорезивање на даље разматрање њене проводивости. Тим поводом директори фондова су господина Тегелтију информирали о значају ове иницијативе за здравствене суставе, будући да фондови издвајају огромна средства за ПДВ приликом набавки лијекова, која би се могла усмјерити на унапређење здравствене заштите грађана. Директор Управе за индиректно опорезивање, такође, сматра да иницијатива јесте оправдана, те да је заједно са ентитетским владама потребно размотрити најбоље рјешење. Једна од варијанти Управе за индиректно опорезивање, а која је прихватљива и за фондове здравственог осигурања, јесте да се размотри да се ПДВ којег фондови плаћају на лијекове намјенски распореди на начин да се у већ законом дефиниране коефицијенте за прераспод‌јелу средстава према ентитетима, укључе и фондови са одређеним постотком. На овај начин осигурала би се значајна средства која би фондови могли усмјерити на даља проширења права из здравственог осигурања, укључујући финанцирање нових терапија и др.

Директори фондова здравствених осигурања Српске, ФБиХ и Брчког, Дејан  Кустурић, Влатка Мартиновић и Радомир Николић, захвалили су господину Тегелтији што је показао разумијевање за изазове са којима се суочавају обавезна здравствена осигурања у БиХ и подршци коју је пружио за даљу реализацију заједничке иницијативе.

Подсјећамо, крајем прошле године фондови су упутили заједничку иницијативу надлежним институцијама ентитета и БиХ за укидање/смањење или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства. У иницијативи је наведено да је само у здравственом суставу Републике Српске у 2022. години за ПДВ плаћено више од 100 милиона КМ, док су трошкови по основу ПДВ-а у установама у области здравства Федерације БиХ износили више од 164 милиона КМ. Такође, БиХ је једина земља у регији која има јединствену стопу ПДВ на лијекове и медицинска средства у износу од 17% и она је највиша у регији.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin