MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA 15.VELJAČE/FEBRUARA

Rak je jedan od glavnih uzroka smrti djece i adolescenata, a drugi najveći uzrok smrti u dobi od 5 do 14 godina. Najčešći tipovi raka u dječjoj dobi uključuju leukemiju, karcinom mozga, neuroblastom i Wilms tumor. Za razliku od nekih karcinoma kod odraslih, karcinomi u djetinjstvu nisu povezani s načinom života i općenito se ne mogu spriječiti ili identificirati probirom. Dobra vijest je da se većina karcinoma u djetinjstvu može izliječiti dostupnim lijekovima i drugim oblicima liječenja, poput operacije i radioterapije.

Vrlo je važno bolest otkriti u što ranijem stadiju i prepoznati upozoravajuće znake kod djece kao što su: bljedilo, modrice ili krvarenje, čvorići ili otekline- posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature ili nekih drugih znakova infekcije, neobjašnjiv gubitak na težini ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje, promjene u predjelu očiju- bijele mrlje u oku, iznenadno razroko gledanje, sljepoća, modrice, ispupčenost očne jabučice, otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žlijezdama, glavobolja, posebno ako je jaka i dugotrajna, povraćanje (naročito rano ujutro ili uz pogoršanje tijekom dana), bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi, otekline nastale bez udarca ili bez znakova infekcije.

Nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja.

Međunarodni dan djece oboljele od raka globalna je kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku u dječjoj dobi i izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelima od raka, preživjelima i njihovim obiteljima. Ovaj događaj pokrenula je 2002. godine organizacija Childhood Cancer International, koju čini globalna mreža 183 roditeljske organizacije, udruge preživjelih od raka u djetinjstvu, grupe za podršku raku u djetinjstvu i društva za borbu protiv raka, u više od 94 zemlje, na 5 kontinenata. Osnovna prava za svu djecu s dijagnozom raka uključuju: pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na pristup esencijalnim lijekovima koji spašavaju život, pravo na odgovarajuće i kvalitetno liječenje, te pravo na daljnju skrb, usluge i održive mogućnosti za život za preživjele.

Svjetska inicijativa za borbu protiv raka u djetinjstvu ima za cilj eliminirati svu bol i patnju djece koja se bore protiv raka i postići najmanje 60% preživljavanja za svu djecu s dijagnozom raka diljem svijeta do 2030. godine, čime bi se spasilo preko milijun dječjih života tijekom sljedećeg desetljeća.

U razdoblju od tri godine (2024-2026), kampanja organizacije Childhood Cancer International kreće na transformativno putovanje, usredotočeno na razumijevanje i rješavanje izazova s kojima se suočavaju pacijenti s rakom u djetinjstvu, njegovatelji, preživjeli i zdravstveni radnici širom svijeta. Kampanja je osmišljena kako bi napredovala kroz različite faze, od kojih svaka doprinosi sveobuhvatnom narativu koji se razvija s vremenom.

„Otkrivanje izazova“ je moto 2024. godine i fokus je na podizanju svijesti o različitim izazovima i iskustvima nejednakosti širom svijeta.

Federalnim fondom solidarnosti pacijentima s područja Federacije BiH osigurano je financiranje liječenja različitih vrsta raka kod djece, kao i usluge liječenja oboljenja iz dječje onkologije u inozemstvu.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin