Вијеће министара БиХ подржало иницијативу за укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства

Вијеће министара БиХ је на 37. сједници размотрило иницијативу за укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, те ће је упутити Управном одбору (УО) Управе за индиректно опорезивање (УИО) да размотри проведивост и о подузетом информише Вијеће министара.

Заједничка иницијатива Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације Босне и Херцеговине, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта БиХ усмјерена је на укидање/смањење ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, односно на намјенско усмјеравање средстава  од индиректних пореза по основу наплаћеног ПДВ-а на лијекове и медицинска средства на рачуне фондова здравствених осигурања у циљу финансирања здравствене заштите осигураних лица.

Поводом наведене иницијативе предсједатељица Вијећа министара БиХ сусрела се с Влатком Мартиновић, директорицом Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације Босне и Херцеговине, која се захвалила на датој подршци предсједатељице Кришто и Вијећа министара БиХ иницијативи за укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства.

Др. Мартиновић је казала како је прихватање ове иницијативе изнимно важно за дугорочну одрживост здравственог система и унапређења квалитете здравствене заштите грађана. Укидање/поврат ПДВ на лијекове и медицинска средства значајно би финансијски растеретилo фондове здравствених осигурања, али и грађане Босне и Херцеговине, што вјерујемо да је свима у интересу.

Предсједатељица Кришто  истакла је спремности подршке у даљњим процесима реализације иницијативе и осталих активности  који придоносе унапређењу здравственог система и унапређењу здравствене заштите грађана БиХ у циљу приближавања здравственим системима Европске уније који су централни дио високог нивоа социјалне заштите у Еуропи који придоносе друштвеној кохезији и друштвеној правди, као и одрживом развоју.

Иницијатива је упућена и ентитетским владама те Од‌јелу за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ те надлежним министарствима у Федерацији БиХ и Републици Српској.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin