Информација о стању снабдјевености цитостатицима

Завод здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ редовно набавља и испоручује према здравственим установама лијекове према Одлуци о Листи лијекова фонда солидарности Федерације БиХ. Лијекови су уврштени у више група лијекова, и то: цитостатици, цитостатици са посебним режимом прописивања, имуносупресиви, лијекови за лијечење хепатитиса Ц и Б, мултипле склерозе, хемодијализе, хемофилије, упалних болести дебелог цријева, антиретровирусни лијекови, хумани имуноглобулин, лијекови за профилаксу респираторног синцијалног вируса, туберкулостатици, те лијекови са посебног програма.

Што се тиче несташице неколико цитостатика, према Обавјештењу са странице Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ у привременом/трајном прекиду промета је два лијека, али истовремено ти лијекови нису пријављени као дефицитарни у    здравственим установама.

С обзиром на то да постоје сталне промјене у снабдјевености лијекова, из здравствених установа нам достављају информације о дефицитарности лијекова у том тренутку. По тим информацијама подузимамо све што је у нашој надлежности да отклонимо привремене прекиде у снабдјевености. Тренутно постоји прекид у снабдјевености за цитостатике за лијекове који су у процедури увоза или су на контроли серије, што се надамо да ће бити отклоњено у наредним данима.

У већини случајева постоје алтернативна рјешења у примјени терапије, с тим да у случају да не постоји алтернатива, односно замјенски лијек, Завод омогућава пацијентима право на рефундацију купљеног лијека, уз приложену медицинску документацију и потврду клиничких апотека да здравствена установа у том тренутку није имала лијек који се налази у Одлуци о Листи лијекова фонда солидарности Федерације БиХ, а која се финанцира средствима фонда солидарности Федерације БиХ.

Несташица појединих лијекова је проблем на глобалном нивоу, јер се и земље из окружења сусрећу с истим и то због проблема у дистрибуцији, односно кашњења у испоруци од стране произвођача/добављача због актуелних дешавања у свијету, процедура увоза и контрола.

Континуирано дјелујемо и подузимамо све мјере које у нашој надлежности како би осигурали доступност свих лијекова, које набављамо за здравствене установе и пацијенте којима је одобрено кориштење ових лијекова.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin