Informacija o stanju snabdjevenosti citostaticima

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH redovno nabavlja i isporučuje prema zdravstvenim ustanovama lijekove prema Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH. Lijekovi su uvršteni u više grupa lijekova, i to: citostatici, citostatici sa posebnim režimom propisivanja, imunosupresivi, lijekovi za liječenje hepatitisa C i B, multiple skleroze, hemodijalize, hemofilije, upalnih bolesti debelog crijeva, antiretrovirusni lijekovi, humani imunoglobulin, lijekovi za profilaksu respiratornog sincijalnog virusa, tuberkulostatici, te lijekovi sa posebnog programa.

Što se tiče nestašice nekoliko citostatika, prema Obavještenju sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u privremenom/trajnom prekidu prometa je dva lijeka, ali istovremeno ti lijekovi nisu prijavljeni kao deficitarni u    zdravstvenim ustanovama.

S obzirom na to da postoje stalne promjene u snabdjevenosti lijekova, iz zdravstvenih ustanova nam dostavljaju informacije o deficitarnosti lijekova u tom trenutku. Po tim informacijama poduzimamo sve što je u našoj nadležnosti da otklonimo privremene prekide u snabdjevenosti. Trenutno postoji prekid u snabdjevenosti za citostatike za lijekove koji su u proceduri uvoza ili su na kontroli serije, što se nadamo da će biti otklonjeno u narednim danima.

U većini slučajeva postoje alternativna rješenja u primjeni terapije, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se financira sredstvima fonda solidarnosti Federacije BiH.

Nestašica pojedinih lijekova je problem na globalnom nivou, jer se i zemlje iz okruženja susreću s istim i to zbog problema u distribuciji, odnosno kašnjenja u isporuci od strane proizvođača/dobavljača zbog aktuelnih dešavanja u svijetu, procedura uvoza i kontrola.

Kontinuirano djelujemo i poduzimamo sve mjere koje u našoj nadležnosti kako bi osigurali dostupnost svih lijekova, koje nabavljamo za zdravstvene ustanove i pacijente kojima je odobreno korištenje ovih lijekova.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin