MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI-11.VELJAČE/FEBRUARA

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti ustanovljen je 11. veljače/ februara, odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 22. prosinca/ decembra 2015. Ovim danom se prepoznaje presudna uloga žena i djevojaka u znanosti i tehnologiji. Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti provode UNESCO i UN Women, u suradnji s međuvladinim agencijama i institucijama, kao i s partnerima civilnog društva, čiji je cilj promicanje žena i djevojaka u znanosti.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

Prema UN podacima žene obično dobivaju manje potpore za istraživanje od svojih muških kolega i, iako predstavljaju 33,3% svih istraživača, samo 12% članova nacionalnih akademija znanosti su žene. U najsuvremenijim poljima kao što je umjetna inteligencija, samo jedan od pet stručnjaka (22%) je žena. Unatoč nedostatku vještina u većini tehnoloških područja koja pokreću Četvrtu industrijsku revoluciju, žene još uvijek čine samo 28% diplomiranih inženjera i 40% diplomanata računalnih znanosti i informatike. Istraživačice obično imaju kraće, slabije plaćene karijere. Njihov je rad nedovoljno zastupljen u časopisima visokog profila i često ih se zaobilazi za promicanje u odnosu na kolege muškarce.

Ove godine, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti usredotočit će se na ulogu žena i djevojaka u znanosti u vezi s ciljevima održivog razvoja na predstojećem Političkom forumu na visokoj razini.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin