МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА И Д‌ЈЕВОЈАКА У ЗНАНОСТИ-11.ВЕЉАЧЕ/ФЕБРУАРА

Међународни дан жена и д‌јевојака у знаности установљен је 11. вељаче/ фебруара, одлуком Опће скупштине Уједињених народа 22. просинца/ децембра 2015. Овим даном се препознаје пресудна улога жена и д‌јевојака у знаности и технологији. Међународни дан жена и д‌јевојака у знаности проводе УНЕСЦО и УН Women, у сурадњи с међувладиним агенцијама и институцијама, као и с партнерима цивилног друштва, чији је циљ промицање жена и д‌јевојака у знаности.

Циљеви обиљежавања овог дана су промицање равноправног суд‌јеловања д‌јевојака и жена у образовању, усавршавању, раду и доношењу одлука у знаности; елиминација сваке дискриминације жена, укључујући у подручју образовања и запошљавања те премошћивање правних, економских, социјалних и културних баријера кроз потицање развоја образовних политика и програма, укључујући школске курикулуме с циљем потицања већег суд‌јеловања жена и д‌јевојака, промоције развоја каријере у знаностима и препознавања постигнућа жена у знаности.

Према УН подацима жене обично добивају мање потпоре за истраживање од својих мушких колега и, иако представљају 33,3% свих истраживача, само 12% чланова националних академија знаности су жене. У најсувременијим пољима као што је умјетна интелигенција, само један од пет стручњака (22%) је жена. Унаточ недостатку вјештина у већини технолошких подручја која покрећу Четврту индустријску револуцију, жене још увијек чине само 28% дипломираних инжењера и 40% дипломаната рачуналних знаности и информатике. Истраживачице обично имају краће, слабије плаћене каријере. Њихов је рад недовољно заступљен у часописима високог профила и често их се заобилази за промицање у односу на колеге мушкарце.

Ове године, Међународни дан жена и д‌јевојака у знаности усредоточит ће се на улогу жена и д‌јевојака у знаности у вези с циљевима одрживог развоја на предстојећем Политичком форуму на високој разини.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin