Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka obilježavano 04. veljače/februara. To je vrijedna  globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka koja se obilježava s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta, pa tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rak može biti uzrokovan nizom različitih čimbenika i, kao i kod mnogih drugih bolesti, većina karcinoma rezultat je izloženosti nizu različitih čimbenika. Neki od čimbenika rizika su: alkohol, prekomjerna tjelesna težina, neuravnotežena prehrana, tjelesna neaktivnost, duhan, ionizirajuće zračenje, genetska predispozicija, narušen imunološki sustav, kancerogene tvari, infekcije, opasnosti na radnom mjestu.

Postoje ključni znakovi i simptomi na koje treba obratiti pozornost, uključujući: neuobičajene kvržice ili otekline, epizode dugotrajnog kašlja kao i nedostatak zraka ili poteškoće s gutanjem, promjene u navici pražnjenja crijeva, neočekivano krvarenje, neobjašnjivi gubitak težine, neobjašnjiva ili trajna bol, novi madež ili promjene na madežu, komplikacije s mokrenjem, neuobičajene promjene na dojkama, gubitak apetita, ranica ili čir koji ne zacjeljuje, uporna ili bolna žgaravica ili probavne smetnje, jako noćno znojenje.

Prevencija određenih vrsta raka također može biti učinkovita putem cijepljenja protiv virusa hepatitisa B (HBV) i humanog papiloma virusa (HPV), pomažući u zaštiti od raka jetre odnosno raka vrata maternice.

Općenite vrste liječenja uključuju: kiruršku operaciju, kemoterapiju, radioterapiju, hormonsku terapiju, imunoterapiju i gensku terapiju.

 

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zadužen je za nabavku citostatika sukladno Odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti koju donosi Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva. U protekloj 2022 godini ukupno je liječeno 12.500 pacijenata na teret fonda solidarnosti, a za liječenje je izdvojeno 82,75 mil. KM. Najveći broj oboljelih, odnosno liječenih pacijenata, je od raka dojke i pluća, te je najveća lista čekanja upravo za ova oboljenja.

Također su, kroz fond solidarnosti, uz nabavku citostatika, osigurane usluge iz područja onkologije u koje su uključena liječenja oboljenja- stanja dječje onkologije (troškovi zdravstvenih usluga za liječenje u inozemstvu i troškovi prijevoza djece u inozemstvo), tipizacija tkiva za transplantaciju koštane srži, nuklearna medicina ( terapija Ca štitnjače i Ca kostiju), kao i PET/CT dijagnostika.

 

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje, a pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“.

 

 

 

 

 

„12 koraka za smanjenje rizika od raka:

 

 1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.
 2. Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.
 5. Hranite se zdravo.
 6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.
 10. Za žene: dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa.
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva, dojke i vrata maternice.

 

Naglasak je na ulozi svakog pojedinca – svatko od nas može nekako doprinijeti u borbi protiv raka.  Svi možemo svojim djelovanjem doprinijeti zajedničkom cilju – smanjenju broja prerane smrti od raka.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin