MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA 15.VELJAČE/FEBRUARA

Međunarodni dan djece oboljele od raka globalna je kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku u dječjoj dobi i izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelima od raka, preživjelima i njihovim obiteljima. Ovaj događaj pokrenula je 2002. godine organizacija Childhood Cancer International, koju čini globalna mreža 183 roditeljske organizacije, udruge preživjelih od raka u djetinjstvu, grupe za podršku raku u djetinjstvu i društva za borbu protiv raka, u više od 94 zemlje, na 5 kontinenata. Osnovna prava za svu djecu s dijagnozom raka uključuju: pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na pristup esencijalnim lijekovima koji spašavaju život, pravo na odgovarajuće i kvalitetno liječenje, te pravo na daljnju skrb, usluge i održive mogućnosti za život za preživjele.

Svjetska inicijativa za borbu protiv raka u djetinjstvu ima za cilj eliminirati svu bol i patnju djece koja se bore protiv raka i postići najmanje 60% preživljavanja za svu djecu s dijagnozom raka diljem svijeta do 2030. godine, čime bi se spasilo preko milijun dječjih života tijekom sljedećeg desetljeća.

„Bolje preživljavanje je ostvarivo #krozsveruke“, slogan je trogodišnje kampanje Međunarodnog dana djece oboljele od raka (2021-2023), koja je posebno usmjerena na podršku djeci i adolescentima oboljelim od raka, njihovoj hrabrosti i otpornosti.

Drvo života čiju krošnju čine otisci ruku je logo kampanje, a predstavlja stope preživljavanja djece oboljele od raka na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou i zajedničko angažiranje na prevenciji, tretmanu i unapređenju kvaliteta života djece.

Drvo života je univerzalni simbol rasta i obnove, kojim se šalje poruka da je rak u djetinjstvu izlječiv, ako zajednički djelujemo kompetentno, adekvatno, pravovremeno i odlučno.

Vrlo je važno bolest otkriti u što ranijem stadijumu i prepoznati upozoravajuće znake kod djece kao što su: bljedilo, modrice ili krvarenje, čvorići ili otekline- posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature ili nekih drugih znakova infekcije, neobjašnjiv gubitak na težini ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje, promjene u predjelu očiju- bijele mrlje u oku, iznenadno razroko gledanje, sljepoća, modrice, ispupčenost očne jabučice, otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žljezdama, glavobolja, posebno ako je jaka i dugotrajna, povraćanje (naročito rano ujutro ili uz pogoršanje tijekom dana), bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi, otekline nastale bez udarca ili bez znakova infekcije.

Nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja.

Federalnim fondom solidarnosti pacijentima s područja Federacije BiH osigurano je financiranje liječenja različitih vrsta raka kod djece, kao i usluge liječenja oboljenja iz dječje onkologije u inozemstvu.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin