МЕЂУНАРОДНИ ДАН Д‌ЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД РАКА 15.ВЕЉАЧЕ/ФЕБРУАРА

Међународни дан д‌јеце обољеле од рака глобална је кампања с циљем подизања свијести о раку у д‌јечјој доби и изражавања подршке д‌јеци и адолесцентима обољелима од рака, преживјелима и њиховим обитељима. Овај догађај покренула је 2002. године организација Childhood Цанцер Интернатионал, коју чини глобална мрежа 183 родитељске организације, удруге преживјелих од рака у д‌јетињству, групе за подршку раку у д‌јетињству и друштва за борбу против рака, у више од 94 земље, на 5 континената. Основна права за сву д‌јецу с дијагнозом рака укључују: право на рану и правилну дијагнозу, право на приступ есенцијалним лијековима који спашавају живот, право на одговарајуће и квалитетно лијечење, те право на даљњу скрб, услуге и одрживе могућности за живот за преживјеле.

Свјетска иницијатива за борбу против рака у д‌јетињству има за циљ елиминирати сву бол и патњу д‌јеце која се боре против рака и постићи најмање 60% преживљавања за сву д‌јецу с дијагнозом рака диљем свијета до 2030. године, чиме би се спасило преко милијун д‌јечјих живота тијеком сљедећег десетљећа.

„Боље преживљавање је оствариво #krozsveruke“, слоган је трогодишње кампање Међународног дана д‌јеце обољеле од рака (2021-2023), која је посебно усмјерена на подршку д‌јеци и адолесцентима обољелим од рака, њиховој храбрости и отпорности.

Дрво живота чију крошњу чине отисци руку је лого кампање, а представља стопе преживљавања д‌јеце обољеле од рака на националном, регионалном и међународном нивоу и заједничко ангажирање на превенцији, третману и унапређењу квалитета живота д‌јеце.

Дрво живота је универзални симбол раста и обнове, којим се шаље порука да је рак у д‌јетињству изљечив, ако заједнички д‌јелујемо компетентно, адекватно, правовремено и одлучно.

Врло је важно болест открити у што ранијем стадијуму и препознати упозоравајуће знаке код д‌јеце као што су: бљедило, модрице или крварење, чворићи или отеклине- посебно ако су безболни и без пратеће температуре или неких других знакова инфекције, необјашњив губитак на тежини или грозница, дуготрајан кашаљ или кратак дах, ноћно знојење, промјене у пред‌јелу очију- бијеле мрље у оку, изненадно разроко гледање, сљепоћа, модрице, испупченост очне јабучице, отеклине у пред‌јелу трбуха, на глави или врату, у удовима, тестисима, жљездама, главобоља, посебно ако је јака и дуготрајна, повраћање (нарочито рано ујутро или уз погоршање тијеком дана), болови у костима, зглобовима, леђима, пријеломи, отеклине настале без ударца или без знакова инфекције.

Недостатак дијагнозе, погрешна дијагноза или одгођена дијагноза, препреке приступу здравственој заштити и одговарајућој њези те одустајање од третмана, разлози су ниске стопе преживљавања.

Федералним фондом солидарности пацијентима с подручја Федерације БиХ осигурано је финанцирање лијечења различитих врста рака код д‌јеце, као и услуге лијечења обољења из д‌јечје онкологије у иноземству.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin