SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HEPATITISA- 28.07.2023. godine

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa  se obilježava 28. srpnja/jula svake godine u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokavana virusima A, B, C, D i E. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Tema kampanje Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa 2023. godine je „Hepatitis ne može čekati!“

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u okviru svojih nadležnosti oboljelim od virusnog hepatitisa B i C u Federaciji BiH, omogućava financiranje i nabavku lijekova za liječenje ove bolesti.

Trenutno je omogućeno liječenje hepatitisa B za 786 pacijenata na području FBiH, dok je ZZOiR FBiH osigurao nabavku i financiranje pet lijekova za hepatitis B i C.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin