Preporuke za zaštitu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

S ciljem zaštite građana od štetnog djelovanja sunčevih zraka, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH izdao je preporuke koje možete pročitati u nastavku:

Pored pozitivnih učinaka izlaganja suncu, dio UV spektra sunčevog zračenja u direktnoj je svezi s nastankom melanoma, najopasnijeg malignog (zloćudnog) tumora kože.

Melanom pogađa osobe bilo koje dobi, a manifestira se promjenama koje postaju tamno pigmentirane ili s nepravilnim ivicama, različitih boja ili se odlikuje pojavom brzorastućih ružičastih ili crvenih čvorića.  Nastaje iz melanocita, specijaliziranih stanica koje proizvode pigment kože-melanin, smještenih u epidermisu (površinskom sloju kože). Izlaganjem UV zračenju dolazi do mikrooštećenja genetičke strukture melanocita koja se tijekom vremena kumuliraju, što u konačnici rezultira mutacijama, nekontroliranim rastom i diobom melanocita, odnosno nastankom melanoma.

Intenzivno izlaganje suncu, posebice izraženo u vrijeme godišnjeg odmora, nosi veći rizik obolijevanja od melanoma. Korištenje solarija se također smatra velikim rizikofaktorom za njegov nastanak.

Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ne samo na dijelovima koji su najčešće izloženi suncu, zbog čega je potrebno provoditi  preventivne  mjere za njegovo rano otkrivanje- redovito provjeravati kožu i pratiti promjene na madežima. Najveći rizik od njegovog nastanka imaju osobe svijetle puti, plavih ili zelenih očiju i svjetlije kose, osobe koje su imale prethodne epizode opekotina od sunca ili koje često koriste solarije, zatim osobe  koje imaju više od 50 madeža na tijelu te one koje imaju obiteljsku anamnezu melanoma. Navedene skupine ljudi, osim redovitih provjera svoje kože (cijelo tijelo, jednom mjesečno) trebaju posjetiti dermatologa jednom godišnje. U slučaju da primijete bilo kakve sumnjive promjene na već postojećim madežima, potrebno je odmah se javiti dermatologu.

Prema podatcima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u Federaciji BiH u razdoblju lipanj 2018.- lipanj 2023. godine, liječena su 252 pacijenta s malignim melanomom, od čega je 106 pacijenata trenutno na liječenju, 68 je završilo terapiju, 19 je prekinulo terapiju zbog progresije bolesti, dok je 59 pacijenata preminulo.

Ukupni troškovi liječenja pacijenata s malignim melanomom u Federaciji BiH u pomenutom razdoblju iznose 20.413.602,45 KM.

S obzirom na to da je zaštita od UV zračenja preventivna mjera, preporuča se redukcija izloženosti suncu, kao i  izbjegavanje korištenja vještačkih izvora UV zraka, odnosno solarija. U prilog tome govori podatak da se nastanak 86% melanoma može pripisati izlaganju UV zracima sunca, te da jedno korištenje solarija prije 35. godine života može povećati rizik od raka kože za skoro 60%. Također, rizik od raka kože se utrostručuje ukoliko je osoba bilo kada u životu imala opekotine od sunca koje su stvarale plikove ili su bile bolne 2 ili više dana.

Mjere zaštite od štetnog djelovanja sunca na kožu:

  • Ne izlažite se suncu u razdoblju kada je sunce najjače (11-16h) ili boravite u hladu.
  • Prvih dana sunčanja postepeno se izlažite sunčevim zrakama (npr. prvi dan 1h,  sljedeći dan 1,5h  itd.).
  • Nosite šešir širokog oboda i sunčane naočale sa UV zaštitom.
  • Ukoliko se bavite tjelesnom aktivnosti na otvorenom, vježbajte rano ujutro ili uveče.
  • Koristite kremu za sunčanje sa UVA i UVB zaštitom, čak i kada boravite u hladu.
  • Provodite mjere zaštite i po oblačnom vremenu, jer sunčeve zrake prodiru kroz oblake dovodeći do oštećenja na koži.

S obzirom na to da kreme za sunčanje ne pružaju istu razinu zaštite, slijedite ove upute:

  • Koristite kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom
  • Koristite kreme za sunčanje  SPF 30 ili više – idealno SPF 50 (SPF je “sun protection factor”- faktor, odnosno razina zaštite kože od sunca)
  • Nanesite kremu za sunčanje 20-30 minuta prije izlaganja suncu

Nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata, prije i poslije plivanja, nakon jakog znojenja, kao i nakon korištenja ručnika.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin