Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar/listopad

“Dajmo prioritet mentalnom zdravlju i blagostanju za sve”

 

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada/oktobra 2022. godine na temu “Dajmo prioritet mentalnom zdravlju i blagostanju za sve”.

Dok je pandemija imala utjecaj i nastavlja da utječe na naše mentalno zdravlje, mogućnost ponovnog povezivanja kroz Svjetski dan mentalnog zdravlja 2022. pružit će nam priliku da ponovo ojačamo naše napore u zaštiti i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Mnogi aspekti mentalnog zdravlja su dovedeni u pitanje; a već prije pandemije 2019. godine procjenjuje se da je svaka osma osoba u svijetu živjela s mentalnim poremećajem. Istovremeno, usluge, vještine i finansijska sredstva dostupna za mentalno zdravlje su u nedostatku i daleko su ispod onoga što je potrebno, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Pandemija COVID-19 stvorila je globalnu krizu za mentalno zdravlje, podstičući kratkoročne i dugoročne stresove i potkopavajući mentalno zdravlje milijuna ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da moramo produbiti vrijednost i posvećenost koju dajemo mentalnom zdravlju kao pojedinci, zajednice i vlade i uskladiti tu vrijednost s većom posvećenošću, angažmanom i ulaganjem svih sudionika, u svim sektorima. Moramo ojačati brigu o mentalnom zdravlju tako da se puni spektar potreba mentalnog zdravlja zadovolji kroz mrežu pristupačnih i kvalitetnih usluga i podrške u zajednici.

Svjetska zdravstvena organizacija će raditi s partnerima na pokretanju kampanje na temu da mentalno zdravlje i dobrobit za sve postanu globalni prioritet. Ovo će biti prilika da se ljudi s mentalnim zdravstvenim problemima, zagovornici, vlade, poslodavci, zaposleni i drugi sudionici okupe kako bi prepoznali napredak u ovoj oblasti i da glasno govore o tome šta trebamo učiniti kako bismo osigurali da mentalno zdravlje i dobrobit postane globalni prioritet za sve.

 

Izvor: World Mental Health Day 2022 (who.int)

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin