Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а  01.12.2022. године

 

Свјетски дан борбе против АИДС-а обиљежава се сваке године 01. просинца/децембра од 1988. године на иницијативу Свјетске здравствене организације. Намјера која се овим даном настоји испунити јест подизање свијести јавности о тој болести како би се смањила дискриминација обољелих, исказала солидарност с обољелима и њиховим обитељима, те скренула пажња на све опасности које могу бити посљедица ризичног понашања.

Синдром стечене имунодефицијенције (АИДС) је по живот опасно здравствено стање узроковано вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ). ХИВ напада имунолошки сустав пацијента и смањује његову отпорност на друге болести.

Синдром стечене имунодефицијенције је болест људског имунолошког сустава. Основна особина те болести је тешко оштећење имунолошког сустава, тј. немогућност да се тај сустав брани од штетног ђеловања различитих болести. Тада се смањује број леукоцита у крви, смањен је број лимфоцита у лимфним чворовима и слезени, смањен је број зрелих Т лимфоцита те се смањује количина протутијела.

ХИВ се најчешће преноси сполним чином, мијешањем неких од тјелесних излучевина обољелог с онима здравог човјека (сјемена текућина, крв), с мајке на дијете (у трудноћи) или другим дијеловима организма у којима је концентрација овог вируса велика. Може се заразити и кориштењем исте игле која је претходно заражена, затим трансфузијом, а кроз постељицу заражена мајка преноси болест и на дијете. Заражена мајка може дијете заразити и дојењем.

Мјере превенције:

Најважнија мјера којом се ризик инфекције смањује на минимум јест избјегавање ризичних облика понашања. Потребно је избјегавати сполне односе изван везе темељене на узајамном повјерењу, правилно и редовито употребљавати презервативе, избјегавати кориштење опојних средстава, односно лијечити овисност, користити мјере заштите и заштитну опрему приликом професионалног руковања крвљу и тјелесним излучевинама, те ако сте били у ризику- тестирати се.

Мала је вјеројатност да се ХИВ-ом заразите неким несретним случајем на који нисте могли утјецати, а много већа да инфекцију добијете због ризичног понашања које је резултат ваше слободне воље, могућности избора, али и друштвених норми и притисака.

Раним откривањем инфекције омогућава се рани почетак лијечења, а тиме и боља прогноза за обољелу особу, те се смањује ризик за даљњи пријенос инфекције.

У Одлуци о Листи лијекова федералног фонда солидарности уврштени су и антиретровирусни лијекови који спрјечавају репродукцију вируса и доприносе бољем стању пацијената. На лијечењу се у овом тренутку налази 169 пацијената. Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ настоји предузети све мјере да у наредној години не би дошло до несташице терапије за пацијенте. Тренутно Завод здравственог осигурања и реосигурања располаже довољном количном Антиретровиралне терапије за наредни период, за тренутни број пацијената и предузима све мјере да не би дошло до несташице терапије, јер је у задње вријеме дошло до наглог скока обољелих.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin