Препоруке за заштиту од штетног д‌јеловања сунчевих зрака

С циљем заштите грађана од штетног д‌јеловања сунчевих зрака, Завод за јавно здравство Федерације БиХ, у сурадњи са Заводом здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ издао је препоруке које можете прочитати у наставку:

Поред позитивних учинака излагања сунцу, дио УВ спектра сунчевог зрачења у директној је свези с настанком меланома, најопаснијег малигног (злоћудног) тумора коже.

Меланом погађа особе било које доби, а манифестира се промјенама које постају тамно пигментиране или с неправилним ивицама, различитих боја или се одликује појавом брзорастућих ружичастих или црвених чворића.  Настаје из меланоцита, специјализираних станица које производе пигмент коже-меланин, смјештених у епидермису (површинском слоју коже). Излагањем УВ зрачењу долази до микрооштећења генетичке структуре меланоцита која се тијеком времена кумулирају, што у коначници резултира мутацијама, неконтролираним растом и диобом меланоцита, односно настанком меланома.

Интензивно излагање сунцу, посебице изражено у вријеме годишњег одмора, носи већи ризик оболијевања од меланома. Кориштење соларија се такођер сматра великим ризикофактором за његов настанак.

Меланом се може појавити било гд‌је на тијелу, не само на дијеловима који су најчешће изложени сунцу, због чега је потребно проводити  превентивне  мјере за његово рано откривање- редовито провјеравати кожу и пратити промјене на мадежима. Највећи ризик од његовог настанка имају особе свијетле пути, плавих или зелених очију и свјетлије косе, особе које су имале претходне епизоде опекотина од сунца или које често користе соларије, затим особе  које имају више од 50 мадежа на тијелу те оне које имају обитељску анамнезу меланома. Наведене скупине људи, осим редовитих провјера своје коже (цијело тијело, једном мјесечно) требају посјетити дерматолога једном годишње. У случају да примијете било какве сумњиве промјене на већ постојећим мадежима, потребно је одмах се јавити дерматологу.

Према податцима Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, у Федерацији БиХ у раздобљу липањ 2018.- липањ 2023. године, лијечена су 252 пацијента с малигним меланомом, од чега је 106 пацијената тренутно на лијечењу, 68 је завршило терапију, 19 је прекинуло терапију због прогресије болести, док је 59 пацијената преминуло.

Укупни трошкови лијечења пацијената с малигним меланомом у Федерацији БиХ у поменутом раздобљу износе 20.413.602,45 КМ.

С обзиром на то да је заштита од УВ зрачења превентивна мјера, препоруча се редукција изложености сунцу, као и  избјегавање кориштења вјештачких извора УВ зрака, односно соларија. У прилог томе говори податак да се настанак 86% меланома може приписати излагању УВ зрацима сунца, те да једно кориштење соларија прије 35. године живота може повећати ризик од рака коже за скоро 60%. Такођер, ризик од рака коже се утростручује уколико је особа било када у животу имала опекотине од сунца које су стварале пликове или су биле болне 2 или више дана.

Мјере заштите од штетног д‌јеловања сунца на кожу:

  • Не излажите се сунцу у раздобљу када је сунце најјаче (11-16х) или боравите у хладу.
  • Првих дана сунчања постепено се излажите сунчевим зракама (нпр. први дан 1х,  сљедећи дан 1,5х  итд.).
  • Носите шешир широког обода и сунчане наочале са УВ заштитом.
  • Уколико се бавите тјелесном активности на отвореном, вјежбајте рано ујутро или увече.
  • Користите крему за сунчање са УВА и УВБ заштитом, чак и када боравите у хладу.
  • Проводите мјере заштите и по облачном времену, јер сунчеве зраке продиру кроз облаке доводећи до оштећења на кожи.

С обзиром на то да креме за сунчање не пружају исту разину заштите, слиједите ове упуте:

  • Користите креме за сунчање с УВА и УВБ заштитом
  • Користите креме за сунчање  СПФ 30 или више – идеално СПФ 50 (СПФ је “сун протецтион фацтор”- фактор, односно разина заштите коже од сунца)
  • Нанесите крему за сунчање 20-30 минута прије излагања сунцу

Наносите крему за сунчање свака два сата, прије и послије пливања, након јаког знојења, као и након кориштења ручника.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin