Свјетски дан борбе против рака

Свјетски дан борбе против рака обиљежавано 04. вељаче/фебруара. То је вриједна  глобална иницијатива покренута од стране Уније за међународну контролу рака која се обиљежава с циљем подизања свијести, побољшањем разине информираности и потицања особних, колективних и владиних активности из подручја контроле рака диљем свијета.

Рак је, уз кардиоваскуларне болести, водећи глобални јавноздравствени проблем те представља знатан здравствени, економски и друштвени терет већини земаља диљем свијета, па тако и у Федерацији Босне и Херцеговине.

Рак може бити узрокован низом различитих чимбеника и, као и код многих других болести, већина карцинома резултат је изложености низу различитих чимбеника. Неки од чимбеника ризика су: алкохол, прекомјерна тјелесна тежина, неуравнотежена прехрана, тјелесна неактивност, духан, ионизирајуће зрачење, генетска предиспозиција, нарушен имунолошки сустав, канцерогене твари, инфекције, опасности на радном мјесту.

Постоје кључни знакови и симптоми на које треба обратити позорност, укључујући: неуобичајене квржице или отеклине, епизоде дуготрајног кашља као и недостатак зрака или потешкоће с гутањем, промјене у навици пражњења цријева, неочекивано крварење, необјашњиви губитак тежине, необјашњива или трајна бол, нови мадеж или промјене на мадежу, компликације с мокрењем, неуобичајене промјене на дојкама, губитак апетита, раница или чир који не зацјељује, упорна или болна жгаравица или пробавне сметње, јако ноћно знојење.

Превенција одређених врста рака такођер може бити учинковита путем цијепљења против вируса хепатитиса Б (ХБВ) и хуманог папилома вируса (ХПВ), помажући у заштити од рака јетре односно рака врата матернице.

Опћените врсте лијечења укључују: кируршку операцију, кемотерапију, радиотерапију, хормонску терапију, имунотерапију и генску терапију.

 

Завод здравственог осигурања и реосигурања задужен је за набавку цитостатика сукладно Одлуци о листи лијекова Фонда солидарности коју доноси Влада ФБиХ, на приједлог Федералног министарства здравства. У протеклој 2022 години укупно је лијечено 12.500 пацијената на терет фонда солидарности, а за лијечење је издвојено 82,75 мил. КМ. Највећи број обољелих, односно лијечених пацијената, је од рака дојке и плућа, те је највећа листа чекања управо за ова обољења.

Такођер су, кроз фонд солидарности, уз набавку цитостатика, осигуране услуге из подручја онкологије у које су укључена лијечења обољења- стања д‌јечје онкологије (трошкови здравствених услуга за лијечење у иноземству и трошкови пријевоза д‌јеце у иноземство), типизација ткива за трансплантацију коштане сржи, нуклеарна медицина ( терапија Ца штитњаче и Ца костију), као и ПЕТ/ЦТ дијагностика.

 

Еуропски кодекс против рака (ЕЦАЦ) настао је на иницијативу Еуропске комисије, а израдила га је Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) Свјетске здравствене организације. Циљ ЕЦАЦ-а је информирати људе о томе што све могу подузети како би умањили ризик оболијевања од рака за себе и своје ближње, а придржавајући се „12 корака за смањење ризика од рака“.

 

 

 

 

 

„12 корака за смањење ризика од рака:

 

  1. Немојте пушити. Не уживајте духанске производе.
  2. Немојте допустити пушење у свом дому. Подуприте политику непушења на радном мјесту.
  3. Одржавајте здраву тјелесну тежину.
  4. Будите тјелесно активни у свакодневном животу. Ограничите вријеме које проводите сједећи.
  5. Храните се здраво.
  6. Ако конзумирате алкохол било које врсте, будите умјерени. Неконзумирањем алкохола смањује се ризик од рака.
  7. Избјегавајте прекомјерно излагање сунцу, особито д‌јеце. Употребљавајте заштиту од сунца. Не сунчајте се у соларијима.
  8. Поштујте здравствена и сигурносна упутства на радном мјесту како бисте се заштитили од твари које узрокују рак.
  9. Сазнајте јесте ли у својем дому изложени зрачењу од природно високих разина радона. Подузмите мјере за смањење високих разина радона.
  10. За жене: дојењем мајка смањује свој ризик настанка рака. Ако можете, дојите своје дијете. Хормонском надомјесном терапијом повећава се ризик од одређених врста рака. Ограничите трајање хормонске надомјесне терапије.
  11. Укључите своју д‌јецу у програм цијепљења против хепатитиса Б и хуманог папилома вируса.
  12. Суд‌јелујте у организираним програмима за рано откривање рака: дебелог цријева, дојке и врата матернице.

 

Нагласак је на улози сваког појединца – сватко од нас може некако допринијети у борби против рака.  Сви можемо својим д‌јеловањем допринијети заједничком циљу – смањењу броја преране смрти од рака.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin