СВЈЕТСКИ ДАН МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ- 30.МАЈ

Свјетски дан мултипле склерозе (МС) службено се обиљежава 30. маја. Окупља глобалну МС заједницу како би подијелили приче, подигли свијест и водили кампању са свима који су погођени мултиплом склерозом. Тема Свјетског дана МС-а 2020.-2023. је „повезаност. Слоган кампање је „Ја се повезујем, ми се повезујемо“. Циљ одржавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који суђеловањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему. Од 2009. године се на иницијативу организације МСИФ (енгл. Мултипле Сцлеросис Интернатионал Федератион) у свијету обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе.

Мултипла склероза је најчешћа аутоимуна демијелинизацијска упална болест средишњег живчаног система (мозга и леђне, тј. кичмене мождине). Претежно је то болест младих особа, а код већине се болесника знаци болести јављају између 20. и 45. године живота, ријетко прије 15. и након 55. године. Жене оболијевају двапут чешће од мушкараца.

У МС-у губитак мијелина утиче на начин на који живци проводе електричне импулсе до и из мозга. Симптоми могу укључивати замагљен вид, слабе удове, трнце, нестабилност, проблеме с памћењем и умор. Не постоји лијек који може излијечити МС, али доступни су третмани који могу измијенити ток болести.

Обољелим од мултипле склерозе у Федерацији БиХ, Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, у оквиру својих надлежности, тренутно омогућава финансирање и набавку 11 лијекова за лијечење пацијената са мултиплом склерозом за лијечење 672 пацијента на подручју ФБиХ.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin