СВЈЕТСКИ ДАН ОБОЉЕЛИХ ОД ТУМОРА МОЗГА – 8. ЈУНИ 2023. ГОДИНЕ

Свјетски дан обољелих од тумора мозга обиљежава се 8. јуна и познат је као Дан сиве врпце, а настао је на потицај Њемачког удружења за туморе мозга. Циљ обиљежавања овог дана је упознати и упозорити јавност на присутност ове озбиљне болести и подизање свијести о превенцији и симптомима тумора на мозгу.

Тумори мозга настају абнормалном диобом ћелија, а дијелимо их на доброћудне и злоћудне. Док су доброћудни тумори мозга у највећем броју случајева потпуно изљечиви, прогноза код злоћудних тумора овиси о њиховој инвазивности и брзини раста. Туморе мозга дијелимо на туморе И., ИИ., ИИИ. и ИВ. ступња, при чему су тумори ИВ. ступња готово неизљечиви. Најчешћи бенигни тумори (ступањ И) мозга су менингеоми, док је најчешћи малигни тумор глиобластом.

Симптоми тумора мозга могу бити узроковани повећањем интракранијалног притиска, а неки од њих су специфични овисно о томе на којој се локацији у мозгу налазе. Неки од симптома тумора мозга су: главобоље, епилептички нападаји, промјене у понашању или памћењу, вртоглавица, мучнина и повраћање, тешкоће са спавањем, умор, моторички проблеми, немогућност обављања свакодневних активности.

Лијечење различитих тумора мозга овиси о симптомима, локацији и биолошкој агресивности тумора, обиму могуће хируршке ресекције и карактеристикама патологије туморског ткива, те у овисности од тога обољели се лијече операцијом, ако не постоји опција оперативног лијечења, примјењују се хемотерапија и зрачење.

Средствима Федералног фонда солидарности финансирају се лијекови и услуге за лијечење обољелих од тумора мозга на подручју Федерације БиХ.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin