SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE- 30. MAJ

Svjetski dan multiple skleroze (MS) službeno se obilježava 30. maja. Okuplja globalnu MS zajednicu kako bi podijelili priče, podigli svijest i vodili kampanju sa svima koji su pogođeni multiplom sklerozom. Tema Svjetskog dana MS-a 2020.-2023. je „povezanost“. Slogan kampanje je “Ja se povezujem, mi se povezujemo”. Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podižu svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. Od 2009. godine se na inicijativu organizacije MSIF (engl. Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu obilježava Svjetski dan multiple skleroze.

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg nervnog sistema (mozga i leđne, tj. kičmene moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.

U MS-u gubitak mijelina utiče na način na koji živci provode električne impulse do i iz mozga. Simptomi mogu uključivati zamagljen vid, slabe udove, trnce, nestabilnost, probleme s pamćenjem i umor. Ne postoji lijek koji može izliječiti MS, ali dostupni su tretmani koji mogu izmijeniti tok bolesti.

Oboljelim od multiple skleroze u Federaciji BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u okviru svojih nadležnosti, trenutno omogućava finansiranje i nabavku 11 lijekova za liječenje pacijenata sa multiplom sklerozom za liječenje 672 pacijenta na području FBiH.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin