Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а 01.12.2023. године

Свјетски дан борбе против АИДС-а обиљежава се сваке године 01. просинца/децембра од 1988. године на иницијативу Свјетске здравствене организације. Тема Свјетског дана АИДС-а 2023. године је „Нека заједнице воде/препустимо водство заједници“ (енгл. Лет цоммунитиес леад), како би се обиљежио кључни утјецај који су заједнице имале на обликовање одговора на ХИВ, као и глобално здравље у цјелини. Свјетски дан АИДС-а прилика је за промишљање о досадашњем напретку, подизање свијести о изазовима који остају за постизање циљева окончања АИДС-а до 2030. године и мобилизацију свих судионика да заједнички удвоструче напоре како би се осигурао успјех одговора на ХИВ.

Синдром стечене имунодефицијенције (АИДС) је по живот опасно здравствено стање узроковано вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ). ХИВ напада имунолошки сустав пацијента и смањује његову отпорност на друге болести. Основна особина болести је тешко оштећење имунолошког сустава, тј. немогућност да се тај сустав брани од штетног дјеловања различитих болести. Тада се смањује број леукоцита у крви, смањен је број лимфоцита у лимфним чворовима и слезени, смањен је број зрелих Т лимфоцита те се смањује количина протутијела.

ХИВ се најчешће преноси сполним чином, мијешањем неких од тјелесних излучевина обољелог с онима здравог човјека (сјемена текућина, крв), с мајке на дијете (у трудноћи) или другим дијеловима организма у којима је концентрација овог вируса велика. Може се заразити и кориштењем исте игле која је претходно заражена, затим трансфузијом, а кроз постељицу заражена мајка преноси болест и на дијете. Заражена мајка може дијете заразити и дојењем.

Мјере превенције:

Најважнија мјера којом се ризик инфекције смањује на минимум јест избјегавање ризичних облика понашања. Потребно је избјегавати сполне односе изван везе темељене на узајамном повјерењу, правилно и редовито употребљавати презервативе, избјегавати кориштење опојних средстава, односно лијечити овисност, користити мјере заштите и заштитну опрему приликом професионалног руковања крвљу и тјелесним излучевинама, те ако сте били у ризику- тестирати се. Мала је вјеројатност да се ХИВ-ом заразите неким несретним случајем на који нисте могли утјецати, а много већа да инфекцију добијете због ризичног понашања које је резултат ваше слободне воље, могућности избора, али и друштвених норми и притисака.

Раним откривањем инфекције омогућава се рани почетак лијечења, а тиме и боља прогноза за обољелу особу, те се смањује ризик за даљњи пријенос инфекције.

У Одлуци о Листи лијекова федералног фонда солидарности уврштени су и антиретровирусни лијекови који спрјечавају репродукцију вируса и доприносе бољем стању пацијената. На лијечењу се у овом тренутку налази 173 пацијената и нема Листе чекања.

ЗЗОиР ФБиХ плаћа и услуге добровољног, анонимног и бесплатног савјетовања и тестирања на ХИВ/АИДС.

Завод за јавно здравство ФБиХ, поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, организира едукативне, промотивне и превентивне активности како би се пробудила свијест о јавноздравственом терету ове глобално проширене болести. Ове активности ће се одржати у тржном центру Мепас у Мостару 01.12.2023. године, те ће се, према устаљеној пракси, проводити промоција превентивних метода заштите од ХИВ инфекције као и тестирање становништва на ХИВ.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin