Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a 01.12.2023. godine

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svake godine 01. prosinca/decembra od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Tema Svjetskog dana AIDS-a 2023. godine je „Neka zajednice vode/prepustimo vodstvo zajednici“ (engl. Let communities lead), kako bi se obilježio ključni utjecaj koji su zajednice imale na oblikovanje odgovora na HIV, kao i globalno zdravlje u cjelini. Svjetski dan AIDS-a prilika je za promišljanje o dosadašnjem napretku, podizanje svijesti o izazovima koji ostaju za postizanje ciljeva okončanja AIDS-a do 2030. godine i mobilizaciju svih sudionika da zajednički udvostruče napore kako bi se osigurao uspjeh odgovora na HIV.

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je po život opasno zdravstveno stanje uzrokovano virusom humane imunodeficijencije (HIV). HIV napada imunološki sustav pacijenta i smanjuje njegovu otpornost na druge bolesti. Osnovna osobina bolesti je teško oštećenje imunološkog sustava, tj. nemogućnost da se taj sustav brani od štetnog djelovanja različitih bolesti. Tada se smanjuje broj leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, smanjen je broj zrelih T limfocita te se smanjuje količina protutijela.

HIV se najčešće prenosi spolnim činom, miješanjem nekih od tjelesnih izlučevina oboljelog s onima zdravog čovjeka (sjemena tekućina, krv), s majke na dijete (u trudnoći) ili drugim dijelovima organizma u kojima je koncentracija ovog virusa velika. Može se zaraziti i korištenjem iste igle koja je prethodno zaražena, zatim transfuzijom, a kroz posteljicu zaražena majka prenosi bolest i na dijete. Zaražena majka može dijete zaraziti i dojenjem.

Mjere prevencije:

Najvažnija mjera kojom se rizik infekcije smanjuje na minimum jest izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja. Potrebno je izbjegavati spolne odnose izvan veze temeljene na uzajamnom povjerenju, pravilno i redovito upotrebljavati prezervative, izbjegavati korištenje opojnih sredstava, odnosno liječiti ovisnost, koristiti mjere zaštite i zaštitnu opremu prilikom profesionalnog rukovanja krvlju i tjelesnim izlučevinama, te ako ste bili u riziku- testirati se. Mala je vjerojatnost da se HIV-om zarazite nekim nesretnim slučajem na koji niste mogli utjecati, a mnogo veća da infekciju dobijete zbog rizičnog ponašanja koje je rezultat vaše slobodne volje, mogućnosti izbora, ali i društvenih normi i pritisaka.

Ranim otkrivanjem infekcije omogućava se rani početak liječenja, a time i bolja prognoza za oboljelu osobu, te se smanjuje rizik za daljnji prijenos infekcije.

U Odluci o Listi lijekova federalnog fonda solidarnosti uvršteni su i antiretrovirusni lijekovi koji sprječavaju reprodukciju virusa i doprinose boljem stanju pacijenata. Na liječenju se u ovom trenutku nalazi 173 pacijenata i nema Liste čekanja.

ZZOiR FBiH plaća i usluge dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV/AIDS.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, organizira edukativne, promotivne i preventivne aktivnosti kako bi se probudila svijest o javnozdravstvenom teretu ove globalno proširene bolesti. Ove aktivnosti će se održati u tržnom centru Mepas u Mostaru 01.12.2023. godine, te će se, prema ustaljenoj praksi, provoditi promocija preventivnih metoda zaštite od HIV infekcije kao i testiranje stanovništva na HIV.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin