СВЈЕТСКИ ДАН БОЛЕСНИКА- 11.ВЕЉАЧЕ/ФЕБРУАРА

Свјетски дан болесника обиљежава се сваке године 11. вељаче/ фебруара. Овај свјетски дан утемељио је папа Иван Павао ИИ. посебним писмом датираним 13. свибња/маја 1992. године и насловљеним на кардинала Фиоренза Ангелинија, предстојника Папинског вијећа за пасторал здравствених д‌јелатника. Као циљ тога дана назначена је жеља да се друштво сензибилизира за потребе болесника, те да им се осигура боља здравствена скрб.

Тема Свјетског дана болесника 2023. године је “стати уз оне који пате на путу милосрђа”.

Главни циљеви Свјетског дана болесника су сљедећи:

Подизање свијести: Свјетски дан болесника прилика је за подизање свијести о изазовима с којима се суочавају они који живе с болешћу и инвалидитетом те за промицање важности подршке и скрби за оне који су болесни.

Пружање подршке: Дан служи као начин пружања наде и утјехе онима који пате од болести и пружања осјећаја заједнице и подршке онима који су често изолирани и сами.

Одавање признања здравственим радницима: Свјетски дан болесника вријеме је за слављење постигнућа и доприноса оних који раде у здравству, укључујући лијечнике, медицинске сестре и његоватеље. Ови појединци играју кључну улогу у промицању здравља и добробити, те је важно препознати и признати њихов напоран рад и преданост.

Потицање на д‌јеловање: Дан служи као позив на д‌јеловање за рјешавање изазова с којима се суочавају они који живе с болестима, укључујући сиромаштво, недостатак приступа ресурсима и дискриминацију, те за рад на побољшању квалитете живота за оне који су болесни.

Промицање здравља и добробити: Свјетски дан болесника подсјетник је на нашу обвезу пружања подршке и бриге за оне који су болесни и рада на промицању здравља и добробити свих појединаца.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin