SVJETSKI DAN OBOLJELIH OD TUMORA MOZGA – 8. JUNI 2023. GODINE

Svjetski dan oboljelih od tumora mozga obilježava se 8. juna i poznat je kao Dan sive vrpce, a nastao je na poticaj Njemačkog udruženja za tumore mozga. Cilj obilježavanja ovog dana je upoznati i upozoriti javnost na prisutnost ove ozbiljne bolesti i podizanje svijesti o prevenciji i simptomima tumora na mozgu.

Tumori mozga nastaju abnormalnom diobom ćelija, a dijelimo ih na dobroćudne i zloćudne. Dok su dobroćudni tumori mozga u najvećem broju slučajeva potpuno izlječivi, prognoza kod zloćudnih tumora ovisi o njihovoj invazivnosti i brzini rasta. Tumore mozga dijelimo na tumore I., II., III. i IV. stupnja, pri čemu su tumori IV. stupnja gotovo neizlječivi. Najčešći benigni tumori (stupanj I) mozga su meningeomi, dok je najčešći maligni tumor glioblastom.

Simptomi tumora mozga mogu biti uzrokovani povećanjem intrakranijalnog pritiska, a neki od njih su specifični ovisno o tome na kojoj se lokaciji u mozgu nalaze. Neki od simptoma tumora mozga su: glavobolje, epileptički napadaji, promjene u ponašanju ili pamćenju, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, teškoće sa spavanjem, umor, motorički problemi, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Liječenje različitih tumora mozga ovisi o simptomima, lokaciji i biološkoj agresivnosti tumora, obimu moguće hirurške resekcije i karakteristikama patologije tumorskog tkiva, te u ovisnosti od toga oboljeli se liječe operacijom, ako ne postoji opcija operativnog liječenja, primjenjuju se hemoterapija i zračenje.

Sredstvima Federalnog fonda solidarnosti finansiraju se lijekovi i usluge za liječenje oboljelih od tumora mozga na području Federacije BiH.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin