Свјетски дан дариватеља крви – 14. липањ/јуни 2023. године

Свјетски дан дариватеља крви обиљежава се 14. липња/јуна, а слоган кампање Свјетског дана дариватеља крви 2023. године је “Дај крв, дај плазму, подијели живот, дијели често.” Овај дан је усредоточен на пацијенте којима је потребна доживотна трансфузијска потпора и наглашава улогу коју свака особа може одиграти давањем драгоцјеног дара крви или плазме. Такођер наглашава важност редовитог давања крви или плазме како би се створила сигурна и одржива опскрба крвљу и крвним приправцима који могу увијек бити доступни, у цијелом свијету, како би сви пацијенти којима је то потребно могли добити праводобно лијечење.
Циљеви су: славити и захваљивати појединцима који дарују крв и потицати више људи да постану нови дариватељи; потакнути људе доброг здравља да редовито дају крв онолико често колико је то сигурно и могуће, како би промијенили квалитету живота пацијената овисних о трансфузији и помогли у изградњи сигурне опскрбе крвљу у свим земљама свијета; истакнути кључну улогу добровољног неплаћеног редовитог даривања крви и плазме у постизању универзалног приступа сигурним крвним производима за све популације; и мобилизирати подршку на националној, регионалној и глобалној разини међу владама и развојним партнерима за улагање, јачање и одржавање националних програма крви.
Према упутама Завода за трансфузијску медицину ФБиХ дариватељ крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се љекарским прегледом, те провјером нивоа хемоглобина, утврди да даривање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв примјенила. То значи да је потребно да се задовоље сљедећи критерији: да је особа здрава, доброг опћег стања, тежа од 50 кг, хемоглобин мора бити изнад 135 г/Л(Хцт = 0.38) за мушкарце и изнад 125 г/Л(Хцт = 0.4) за жене
Интервал између давања крви је 3 мјесеца за мушкарце и 4 мјесеца за жене.

Даривање крви је добровољно, бесплатно и анонимно!

Посебна припрема за даривање крви није потребна, као ни посебан режим након даривања крви, али да би се што боље осјећали при даривању крви, поготово ако је то прво даривање, одређени савјети би могли да буду од користи. Препоручује се да прије даривања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извјесну количину течности.
При сваком доласку дариватељ даје своје основне податке, те испуњава Упитник за дариватеље крви. При попуњавању Упитника за дариватеља, који се састоји од низа питања на које је неопходно дати искрене одговоре јер су у функцији бриге и за здравље дариватеља који жели да дарује крв као и болесника коме ће та крв бити примењена својим потписом дариватељ потврђује да савјесно и са пуном одговорношћу стоји иза датих одговора. Даривање крви не треба да буде одраз само жеље да се помогне другима, већ и свијести о потенцијалним ризицима примјене дате крви.

Медицински техничар /ка ће из капи крви узетој из Вашег прста одредити ниво хемоглобина и крвну групу. Након одређивања хемоглобина слиједи љекарски преглед. Љекар ће Вам измјерити крвни притисак и узети анамнезу, те процијенити да ли можете даривати крв. Искусни медицински техничар одабире вену у лакатној јами и безболно уводи иглу у вену. Након даривања крви завој на прегибу лакта не треба скидати сљедећа два сата. Тог дана треба да се уноси течности нешто више него уобичајено (за 3-4 чаше воде). Могу се обављати уобичајене активности. Треба избјегавати тежи физички рад или вјежбе као што су подизање терета најмање 4 сата послије даривања крви. Избјегавати журбу, пушење барем 2 сата, алкохол барем 8 сати, дуготрајно стајање, прегријане просторије. Тог дана не кретати као возач на дуг и напоран пут нити обављати ризичан посао (пењање, рад на скели и сл.).

Слиједи приказ компатибилности крви даватеља и приматеља.

Компатибилне крвне групе:
A- … … … A-, 0-
A+ … … … A-, A+, 0-, 0+
B- … … … B-, 0-
B+ … … … B-, B+, 0-, +0
AB- … … … A-, B-, AB-, 0-
AB+ … … … A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+
0- … … … 0-
0+ … … … 0-, 0+

Извори: World Blood Donor Day 2023 (who.int); VODIČ ZA PACIJENTE (ztmfbih.ba)

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin