Међународни дан цистичне фиброзе – 21.11.2023. године

 

Међународни дан цистичне фиброзе обиљежава се 21.11.2023. године. Цистична фиброза (ЦФ) је аутосомно рецесивно насљедна болест узрокована мутацијом гена на дугом краку 7. кромосома који кодира стварање мембранског протеина – трансмембранског регулатора проводљивости за цистичну фиброзу. Лијечење цистичне фиброзе је мултидисциплинарно, сложено и захтјевно, како за болесника, тако и за здравствено особље. Укључује лијекове, физикалну терапију, нутрициолошку потпору и психолошку потпору. Основно обиљежје цистичне фиброзе јест стварање густог, љепљивог секрета на свим мјестима гдје има жлијезда с вањским излучивањем, а то је највише изражено у дишним путовима, гуштерачи, цријеву, жучном суставу, репродуктивном суставу и знојним жлијездама. Главни симптоми су комбинација кроничне плућне и пробавне болести каошто су упорни кашаљ и понављајуће инфекције дишног сустава, непотпуна пробава хране праћена обилним и масним столицама интензивног мириса и надутошћу.

 

Поводом обиљежавања Међународног дана цистичне фиброзе, у организацији Удружења за цистичну фиброзу у БИХ, у хотелу Ибис Стyлес, одржан је радни састанак представника Удружења, родитеља обољеле дјеце и представника федералне власти и институција. Разговарало се о системском рјешењу за наставак лијечења дјеце обољеле од цистичне фиброзе.

Из Буџета ФБиХ, издвојена су средства од 2.000.000,00 КМ, за лијечење пацијената.

Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, у оквиру својих надлежности, одржати  ће кроз наредни период први састанак Комисије надлежне за одобравање терапије пацијентима обољелим од цистичне фиброзе.

                                               

Обиљежавање Међународног дана цистичне фиброзе, у организацији Удружења за цистичну фиброзу у БИХ, у хотелу Ибис Стyлес

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin