Međunarodni dan cistične fibroze- 21.11.2023. godine

Međunarodni dan cistične fibroze obilježava se 21.11.2023. godine. Cistična fibroza (CF) je autosomno recesivno nasljedna bolest uzrokovana mutacijom gena na dugom kraku 7. kromosoma koji kodira stvaranje membranskog proteina – transmembranskog regulatora provodljivosti za cističnu fibrozu. Liječenje cistične fibroze je multidisciplinarno, složeno i zahtjevno, kako za bolesnika, tako i za zdravstveno osoblje. Uključuje lijekove, fizikalnu terapiju, nutriciološku potporu i psihološku potporu. Osnovno obilježje cistične fibroze jest stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem, a to je najviše izraženo u dišnim putovima, gušterači, crijevu, žučnom sustavu, reproduktivnom sustavu i znojnim žlijezdama. Glavni simptomi su kombinacija kronične plućne i probavne bolesti kaošto su uporni kašalj i ponavljajuće infekcije dišnog sustava, nepotpuna probava hrane praćena obilnim i masnim stolicama intenzivnog mirisa i nadutošću.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana cistične fibroze, u organizaciji Udruženja za cističnu fibrozu u BIH, u hotelu Ibis Styles, održan je radni sastanak predstavnika Udruženja, roditelja oboljele djece i predstavnika federalne vlasti i institucija. Razgovaralo se o sistemskom rješenju za nastavak liječenja djece oboljele od cistične fibroze.

Iz Budžeta FBiH, izdvojena su sredstva od 2.000.000,00 KM, za liječenje pacijenata.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u okviru svojih nadležnosti, održati  će kroz naredni period prvi sastanak Komisije nadležne za odobravanje terapije pacijentima oboljelim od cistične fibroze.

                                               

Obilježavanje Međunarodnog dana cistične fibroze, u organizaciji Udruženja za cističnu fibrozu u BIH, u hotelu Ibis Styles

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin