01.03.2023 počinje provođenje Međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, na 28. redovnoj sjednici, održanoj 22. jula/srpnja 2022. godine, donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o socijalnom osiguranju  i Odluku o ratifikaciji  Administrativnog sporazuma o provedbi  Ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, koji su  potpisani 18. maja/svibnja 2021. godine u Sarajevu.

Navedeni akti  su  objavljeni  u “Službenom glasniku BiH- Međunarodni ugovori”, br. 8/22, a nakon razmjene instrumenata o potvrđivanju dvaju država, isti se provode  od  1.ožujka/marta 2023 godine.

U cilju pripreme za provođenje ugovora u oblasti zdravstvenog osiguranja održani su pregovori između organa za vezu  Bosne i Hercegovine i Češke Republike, od 20. -22.3.2023 god. u Pragu, Češka. Tokom pregovora postignuta je saglasnost o sadržaju obrazaca  potrebnih za provođenje Ugovora. Na inicijativu češke strane, radi ostvarenja prava čeških osiguranika, bosanskohercegovačka strana izrazila je spremnost da zaključi sporazum o važenju Evropske kartice zdravstvenog osiguranja tokom privremenog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine na jednom od slijedećih sastanaka. Obje strane izrazile su zadovoljstvo što je cijeli sastanak protekao u atmosferi otvorene suradnje i međusobnog uvažavanja .

Sva uputstva za ostvarivanje prava u skladu sa ovim Ugovorom moći ćete uskoro pronaći na našoj internetskoj stranici.

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin