СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА

Свјетски дан борбе против хепатитиса  се обиљежава 28. јула сваке године у циљу подизања свијести јавности о важности превенције, раног откривања и лијечења вирусних хепатитиса. Вирусни хепатитис је акутна или хронична заразна упана болест јетре узрокавана вирусима А, Б, Ц, Д и Е. Вирусни хепатитиси с посебним нагласком на хепатитис Б и Ц, још увијек представљају глобални јавноздравствени изазов.

Свјетска здравствена организација ову иницијативу уврстила је међу четири кампање за појединачне заразне болести. Свјетски дан хепатитиса обиљежава се на дан рођења Barucha С. Блумберга, америчког научника заслужног за откривање вируса хепатитиса Б и развој вакцина против овог вируса, за што је 1976. године примио Нобелову награду.

„Не могу чекати!“ је тема кампање Свјетског дана борбе против хепатитиса 2022. године. Ова ће тема истакнути потребу за убрзањем борбе против вирусног хепатитиса и важност тестирања и лијечења људи којима је то потребно. Кампања ће појачати гласове људи погођених вирусним хепатитисом позивајући на хитну акцију и окончање стигме и дискриминације.

Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, у оквиру својих надлежности обољелим од вирусног хепатитиса Б и Ц у Федерацији БиХ, омогућава финансирање и набавку лијекова за лијечење ове болести.

Тренутно је омогућено лијечење хепатитиса Б за 703 пацијената на подручју ФБиХ, док je ZZOiR ФБиХ осигурао набавку и финансирање пет лијекова за хепатитис Б и Ц.

Лијекови за лијечење хепатитиса Ц направили су револуционарна искорак јер је инфективно обољење постало изљечиво за 8-12 тједана.

У периоду од 2005. до 2021. године, број лијечених пацијената који су користили лијекове за хепатитис Б и Ц је 7293, док је број пружених услуга дијагностицирања обољелих од хепатитиса Б и Ц 8893.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin