Представници здравствених институција о унапређењу система здравства

Здравље и лијечење грађана с разлогом увијек привлачи велику пажњу јавности и медија. Научили смо да радимо под притиском и да сви проблеми с којима се суочавамо, имају додатну тежину јер се ради о здрављу и животима грађана. Управо због тога улажемо огромне напоре да ријешимо бројне проблеме, од којих смо велику већину наслиједили, а с којима се свакодневно суочавамо.

Многи проблеми с којима се суочавамо захтијевају координирани ангажман већег броја здравствених институција, али и извршних и законодавних органа. Ово се посебно односи на измјене закона по питању јавних набавки и других области који нам отежавају неометано д‌јеловање. Лоша законодавна рјешења у комбинацији с неодговорним компанијама нам стварају проблеме по питању правовремене набавке апарата, лијекова и других потрепштина без којих не можемо на одговарајући начин и правовремено пружати све услуге грађанима. Довољно је да погледамо шта се дешава с дуготрајним процесом покушаја набавке акцелератора у Тузли, као и какве посљедице вишекратно обарање тендера има на онколошке пацијенте. На срећу постоје и одговорне компаније и добављачи који не само да свој посао обављају професионално, већ помажу нам да не дођемо у ситуацију да нам бирократске процедуре и неодговорност одређених актера буду важније од здравља пацијената.

Питање набавке лијекова је посебно проблематично јер смо ми мала држава која због мале потрошње нема приоритет у набавкама лијекова који недостаје свугд‌је у свијету, у тај процес су укључене бројне институције које још увијек нису довољно координиране, јер се ради о компликованим и рискантним процесима јавних набавки, код којих често брзина и успјешност набавке овиси о доброј вољи добављача који жалбама могу угрозити бројне процесе.

Претходних дана се у медијима писало о недостатку цитостатика и с тим у вези се желимо информирати јавност да је преко 95% цитостатика доступно нашим пацијентима у свим клиничким центрима ФБиХ,  док се за тренутно недостајуће цистостатике очекује испорука током овог мјесеца. До кашњења у испоруци неколико цитостатика је дошло због проблема у производњи или увозу у БиХ. Према прописаним процедурама, за интервентни увоз нерегистрираних лијекова потребно је добити дозволу за увоз од Федералног министарства здравства, као и проћи контролу серије у Агенцији за лијекове и медицинска средства, што све отежава и продужује доступност у самим здравственим установама.

Оно што је важно да грађани знају је да животи онколошких пацијената нису угрожени због недостатка појединих цитостатика, јер уколико пацијентима није доступна замјенска терапија, Завод здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ, уз потврду апотека клиничких центара о недостатку цитостатика, сваком осигуранику омогућава у релативно кратком времену рефундацију новца за купљене лијекове.

Подузимамо све мјере како би пацијентима били доступни сви потребни лијекови, а чему говори и чињеница да тренутно набављамо више од 183 лијека с листе Фонда солидарности. Унаточ глобалном поремећају на тржишту лијекова, радимо све што је у нашој моћи да набавимо све оно што нам је потребно за редовно обављање посла. Међутим, не постоји институција, а ни држава која у сваком тренутку има све потребне лијекове и у којој не постоје листе чекања за комплициране терапије. Због тога, молимо јавност и грађане да имају разумијевања за тренутну ситуацију, да увиде да радимо на проблему рјешавања недостатка одређених цитостатика у свим клиничким центрима у ФБиХ.

Састанак представника Завода здравственог осигурања ФБиХ и Клиничког центра Универзитета у Сарајеву уз учешће и Министра здравства КС јасно показује да смо свјесни постојања проблема и да смо опредијељени да уредимо систем како бисмо више времена могли посветити лијечењу и превенцији здравља, а не бирократским препрекама.

Оно што вам можемо гарантовати да ћемо дати све од себе да у што краћем року ријешимо проблем јер је већина нас доктори који су свој живот посветили лијечењу пацијената и спашавању живота наших грађана. Недостатак лијекова је глобални проблем, који у ФБиХ захтјева суставно рјешење и посвећеност свих релевантних институција.

Претрага

+
WordPress Image Lightbox Plugin