Svjetski dan bubrega

“Zdravlje bubrega za sve – Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike”

Kronična bubrežna bolest, kao česta bolest koja uvelike doprinosi smrtnosti, važan je i nedovoljno prepoznat javnozdravstveni problem. Definira se kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje dulje od tri mjeseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tekućine iz organizma, čije nakupljanje može dovesti do oštećenja drugih organa i organskih sustava, te narušiti funkcioniranje cijelog organizma.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u okviru nadležnosti, financira lijekove i potrošni materijal za sve pacijente na dijaliznom tretmanu u FBiH, s troškovima usluga kemodijalize koje pružaju zdravstvene ustanove, transporta i toplog obroka za pacijente.

Svjetski dan bubrega je globalna kampanja koja za cilj ima podizanje svijesti o važnosti bubrega. Obilježava se svake godine drugoga četvrtka u ožujku diljem cijelog svijeta, na zajedničku inicijativu Međunarodnog društva nefrologa (ISN) i Međunarodne federacije zaklada za bubrege (IFKF).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana bubrega je “Zdravlje bubrega za sve – Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike”.

Donorska mreža BiH, u Suradnji sa Institutom za transplantacije i donorstvo Španjolske, ali i Udruženjem ljekara za nefrologiju i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH,  Svjetski dan bubrega obilježila je posjetom međunarodnog tima stručnjaka našim bolnicama, ministarstvima, te razgovorima sa ljekarima i medijima.

Organiziran je okrugli stol za stručnu javnosti pod nazivom: Stanje i perspektive transplantacija s međunarodnim stručnjacima, na kojem su uzeli učešće priznati domaći i strani stručnjaci iz područja liječenja bubrežnih bolesti i transplantacija.

Ovom prilikom svoja iskustva i znanja prenijeli su:

 • akademkinja prof.dr. Halima Resić – predsjednica Donorske mreže BiH,
 • dr. Damir Rebić, predsjednik Udruženja nefrologa u BiH,
 • dr. Senaid Trnačević,
 • Tomislav Žuljević – Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH
 • dr Massimo Cardillo – generalni direktor Instituta za transplantacije Italije,
 • dr Mirela Bušić – nacionalni transplant koordinator Republike Hrvatske,
 • dr  Ali Abdul Kareem Al Obaidli- predsjedavajući Nacionalnog komiteta za doniranje organa  i transplantacije Ujedinjenih Arapskih Emirata,
 • dr Luciano Potena- direktor za kvalitetu postupaka transplantacija srca i pluća na Univerzitetu u Bologni,
 • dr Fritz Diekmann – šef službe za nefrologiju i transplantacije bubrega u Kliničkoj bolnici Barcelona,
 • dr Mihály Sandor – direktor za transplantacije pri Nacionalnoj službi za transfuziju, počasni profesor na Univerzitetu Semmelweis, generalni sekretar Društva za transplantacije Mađarske,
 • dr Martí Manyalich – predsjednik Instituta za donorstvo i transplantacije Španjolske (DTI), predsjedavajući Odbora za Anesteziju i intenzivnu njegu, Španjolska),
 • dr Chloë Ballesté – direktor za međunarodni razvoj DTI, profesor suradnik na Univerzitetu u Barceloni,
 • dr. Sanjin Rački- KBC Rijeka

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH su svojim prisustvom  uveličali ovaj događaj. Ovom prilikom je više puta naglašena podrška Donorskoj mreži BiH i Udruženju dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH kako bi se stvorili uvjeti za što većim brojem transplantacija.

U nadi da će se u budućnosti poboljšati uvjeti pacijenata oboljelih od bubrežnih bolesti, podržavajući aktivnosti Donorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, upućujemo sve zainteresirane na dodatno informiranje na web stranicama/društvenim mrežama spomenutih udruženja.

 

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

Svjetski dan bubrega – Svjetski dan bubrega 2021

Donorska mreža Bosne i Hercegovine (donorskamreza.com)

Udruzenje Dijaliznih I Transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo – Početna stranica | Facebook

Pretraga

+
WordPress Image Lightbox Plugin